Espoo ma-pe 8-20, Helsinki ma-pe 12-17

NARTTUKOIRAN STERILISAATIO

12.12.2022

Lue lisää klikkaamalla otsikkoa!


Narttukoiran sterilisaatiolla voidaan estää kohtutulehdus ja ennen toista juoksua tehtynä sterilisaatio vähentää merkittävästi maitorauhaskasvainten esiintyvyyttä. Sterilisaation myötä myös valeraskaudet sekä hormonaalinen vaihtelu koiran mielialassa jäävät pois. Leikkausmenetelmästä riippumatta poistetaan vain munasarjat, koska sillä saavutetaan tavoitellut hyödyt pienemmillä leikkaushaavoilla ja alhaisemmilla komplikaatioriskeillä. Kohtu poistetaan vain mikäli kohdussa havaitaan muutoksia leikkauksen aikana tai on jo todettu muutoksia ennen leikkausta, ultraäänitutkimuksessa. Kohdun poisto onnistuu myös tähystysleikkauksessa yhden ylimääräisen, pienen (n.1-2cm) haavan kautta.

Sterilisaation merkittävin haitta on lihominen. Ylipainon kertyminen on estettävissä ruokavaliolla ja liikunnalla. Joillekin koirille saattaa tulla hormonimuutoksiin liittyvää virtsankarkailua, joka on lähes aina hoidettavissa lääkityksellä. Ylipaino voi pahentaa taipumusta virtsankarkailuun. Sterilisaatiolla saattaa olla vaikutuksia turkin laatuun.

Paras aika sterilisaatiolle on noin 3kk juoksun jälkeen. Koiran voi leikata myös juoksun alussa, mutta ei mielellään juoksun loppupuolella, heti sen jälkeen eikä valeraskauden aikana, progesteronitason ollessa koholla. Kun koira steriloidaan progesteronin ollessa koholla, siitä voi seurata keskimääräistä vaikeaoireisempi valeraskaus, joka vaatii normaalia pidemmän lääkkeellisen hoidon.

Sterilisaatio voidaan tehdä joko tähystyksellä tai avoleikkauksella. Suosittelemme ensisijaisesti tähystyksellä tehtävää sterilisaatiota. Tähystyssterilisaatio tehdään kahdesta pienestä (n.1cm) haavasta. Tähystysleikkauksen etuna on vähäisempi kipu ja nopeampi toipuminen sekä pienemmät komplikaatioriskit (mm.verenvuoto, infektiot). Mitä isompi tai syvärintaisempi koira on, sitä enemmän se hyötyy tähystyksellä tehtävästä leikkauksesta. Tähystysleikkaus voidaan tehdä pienillekin koirille, mutta erityisesti suosittelemme sitä kaikille >7kg koirille.

Potilaan tulee olla syömättä 8h ennen leikkausta. Vettä tulee olla vapaasti tarjolla. Aamulla potilas käytetään normaalisti tarpeillaan. Mahanalus pestään leikkausta edeltävänä päivänä.