VetDay avoinna ma-pe 8-20, la 10-16

HAMMASHOITO

27.01.2023

Lue lisää klikkaamalla otsikkoa!


Miksi hammashoitoon eläinlääkäriin?

Lemmikille suuhygienia on aivan yhtä tärkeää kuin meille ihmisillekin. Kuvittele, missä kunnossa oma hampaistosi olisi, ellet harjaisi hampaitasi lainkaan. Suu ei ole oma erillinen osansa, vaan sen kunnolla on vaikutuksia koko kehossa. Tutkimusten mukaan jopa 80 % yli 3-vuotiaista koirista ja 70 % yli 3-vuotiasta kissoista kärsii eriasteisesta parodontiitista. Hoitamattomana parodontiitilla on negatiivisia vaikutuksia ainakin sydämeen, maksaan ja munuaisiin. Lisäksi se aiheuttaa lemmikille kipua ja epämukavuutta. Usein muutoksen parempaan lemmikin voinnissa huomaa vasta hoidon jälkeen. Hoitamattomasta suusta haittaa koituu myös omistajalle, sillä tulehtunut suu on epähygieeninen ja epämiellyttävän hajuinen. Säännöllinen suun tarkastus eläinlääkärillä ja tarvittaessa anestesiassa tapahtuva hampaiden puhdistus ovat tärkeä osa vakavampien hammassairauksien ehkäisyä. Eläinlääkärin olisi hyvä tarkastaa lemmikkisi suu vähintään kerran vuodessa, tämä onnistuu kätevästi vaikkapa rokotuskäynnillä.

Ennen toimenpidettä

Eläinlääkäri suorittaa potilaalle yleistutkimuksen, sekä hereillä tehtävän suun tutkimuksen ja kyselee tarvittavat esitiedot omistajalta. Varsinkin seniori-ikäisiltä potilailta tutkimme mielellään myös veriarvot anestesian turvallisuuden parantamiseksi. Hammashoito tehdään nukutuksessa Laadukas hammashoito vaatii yleisanestesian intuboituna (inhalaatioanestesia). Teemme kullekin potilaalle yksilöllisen anestesiasuunnitelman huomioiden potilaan erityistarpeet. Anestesiaprotokollamme sisältää esirauhoitteita, suonensisäisiä nukutusaineita, nukutuskaasua, sekä muita tarvittavia lääkkeitä. Käyttämällä useampia lääkkeitä, saadaan kunkin yksittäisen lääkeaineen pitoisuus pysymään turvallisen matalana. Potilas saa suonensisäistä nesteytystä toimenpiteen ajan ja tarvittaessa myös ennen- ja jälkeen toimenpiteen. Monitoroimme potilasta koko toimenpiteen ajan rauhoituksesta heräämiseen asti. Moderni laitteistomme mahdollistaa kaikkien tärkeiden elintoimintojen seuraamisen reaaliaikaisesti. Tällöin voimme nopeasti puuttua tilanteeseen, jos potilas esimerkiksi reagoi kipuun. Meillä on käytössä myös ventilaattori, jolla varmistetaan riittävä happisaturaatio kaikissa tilanteissa. Nukutuksessa potilaan lämmönsäätelykyky heikkenee oleellisesti, joten potilaita lisälämmitetään tarpeen mukaan.

Hammashoidon vaiheet

Aloitamme yleensä suun röntgenkuvauksella. Röntgenkuvaus antaa lähes aina lisätietoa, jota ei olisi mahdollista saada pelkällä suun tutkimuksella. Röntgenkuvaus on myös välttämätön suorittaa hammaspoistojen yhteydessä. Kuvauksen jälkeen suoritetaan huolellinen suun tutkimus ja merkitään löydöksen elektroniseen hammaskarttaan. Seuraavaksi puhdistamme hampaat ja ientaskut ultraäänilaitteella ja kiillotamme hampaiden pinnat kiillotuspastalla. Jos havaitaan ientulehdusta, huuhtelemme suun klorheksidiinillä. Jos suun tutkimuksessa ja/tai röntgenkuvauksessa havaitaan poistoa tai muuta hoitoa vaativia hampaita, keskustelemme omistajan kanssa hoidosta puhelimitse ja useimmissa tapauksissa voimme tehdä samalla kertaa kaikki tarvittavat toimenpiteet.

Hammashoidon jälkeen

Kun potilas on hyvin hereillä ja valmis kotiutumaan, kutsumme omistajan noutamaan lemmikkiään. Annamme yksilölliset kotiutusohjeet sekä suullisesti, että kirjallisesti. Tarvittaessa saatte klinikaltamme mukaan myös kotona annettavat lääkkeet/reseptin. Kirurgisten hammaspoistojen jälkeen kutsumme potilaan myös maksuttomaan jälkitarkastukseen.

Hammassairauksien ehkäisy kotona

Säännöllinen, päivittäinen hampaiden harjaus on tehokkain keino huolehtia lemmikkisi suun terveydestä. Lemmikeille on olemassa turvallisia, tehokkaita ja hyvänmakuisia hammastahnoja, joiden avulla hampaiden harjauksesta voi tulla jopa kiva yhteinen hetki omistajan kanssa. Ihmisten tahnoja ei tule käyttää. Lemmikeille on markkinoilla monenlaisia hammasharjoja, joten kaikenkokoisiin suihin sopiva harja löytyy varmasti. Autamme mielellämme sopivien tuotteiden valinnassa. Lisäksi voi tarjota pureskeltavaa, joka myös osaltaan mekaanisesti puhdistaa hampaita. Suosittelemme valitsemaan tuotteen, jolla on VOHC-hyväksyntä (Veterinary Oral Healt Council), eli se tutkitusti toimii hammaskiven/plakin ehkäisyssä. Hampaita kuluttavat lelut, kuten tennispallot ja kovat frisbeet olisi hyvä vaihtaa hammasystävällisempiin, esimerkiksi kumisiin leluihin. Emme myöskään suosittele kovien luiden antamista, koska ne voivat aiheuttaa hammasmurtumia.

Tervetuloa hammashoitoon!